مینا کاری


آموزش مینا کاری

میناکاری یا میناسازی هنری است که سابقه‌ای در حدود پنج هزار سال دارد و از صنایع دستی محسوب می‌شود. امروزه این هنر بیشتر بر روی مس انجام می‌شود ولی می‌توان بر روی طلا و نقره نیز آن را به عمل آورد. طلا تنها فلزی است که به هنگام ذوب شدن مینا اکسید نمی‌شود از اینرو امکان اجرای طرحی همراه با جزئیات و با شباهت هر چه تمامتر بر روی مینا را ایجاد می‌کند در حالی که میناهای مسین و نقره‌ای چنین کیفیتی را ندارند. شکل‌گیری مینا نیز از ترکیب اکسیدهای فلزات و چند گونه نمک در مجاورت حرارت بالا(۷۵۰ تا ۸۵۰ درجه سانتی گراد) می‌باشد که رنگ‌ها در طول زمان و بر اساس دما بوجود می‌آیند. امروزه در ایران کانون تولید میناکاری شهر اصفهان می‌باشد و استادان برجسته‌ای در تولید آثار مینا مشغول به فعالیت هستند.

آموزش میناکاری روی سفال

امروزه بیشتر افراد هنر دوست که دستی در سفال دارند به ویژه خانم های خانه دار در کنار خانه داری که تعدادشان هم کم نیست در کنار خانه داری هنر میناکاری را هم روی سفال هم انجام می دهند ولی بیشتر این افراد از چگونگی انجام این هنر آگاهی چندانی ندارند و ما به همین منظور و همچنین به دلیل درخواست های مکرر کاربران تصمیم گرفتیم آموزش میناکاری را به طور کامل و به زبانی عامیانه و قابل فهم برایتان در سایت لالجین سفال قرار بدهیم.
در آغاز کار شما نیاز به وسایل و لعاب و سفال خام و دیگر وسایل برای انجام میناکاری دارید که میتوانید در صورت تمایل وسایل و ظروف خام را هم از لالجین سفال تهیه نمایید.
خرید سفال و سرامیک خام
خرید شابلون میناکاری
خرید سیاه قلم میناکاری
خرید لعاب میناکاری

گام نخست :

پس از تهیه وسایل مورد نیاز در گام اول (برای مثال ما یک بشقاب 15 سانتی را انتخاب کرده ایم تا با توجه به کوچک بودن سایز این بشقاب این آموزش را زودتر به اتمام برسانیم) در ابتدا شما باید با سمباده تمام سطوح ظروف (در اینجا بشقاب) را سمباده کشیده و کاملا صاف و آماده زدن شابلون کنید.

گام دوم :

پس از اینکه تمام سطوح بشقاب را با سمباده کاملا صاف و یکدست کردید نوبت به آماده کردن بشقاب برای زدن شابلون می باشد که شما باید ابتدا نقطه وسط بشقاب را پیدا کنید و آن را به کل زیر در بیاورید تا هنگام زدن شابلون نقوش را در جاهای مناسب بزنید طوری که فاصله بین نقوش کاملا مساوی باشد

گام سوم :

بعد از اتمام این کار نوبت به زدن شابلون می رسد. در این مرحله شما نقش های انتخابی خود را به جوهر مخصوص (حتما برای اینکار از جوهر های مخصوص استفاده کنید چرا که جوهر هایی به غیر از جوهر های مخصوص باعث پخش شدن جوهر و یا پاک شدن نقوش می شود، که می توانید این جوهر مخصوص را در پک کامل شابلون میناکاری خرید نمایید) آغشته و در جاهای از قبل تعیین شده بزنید.

چگونگی شابلون زدن بر روی بشقاب

نقش های ریز را نیز می توانید به سر یک ماژیک و یا مداد چسپانده تا استفاده از آن آسانتر شود. شابلون ها را باید در فاصله های مناسب بر روی بشقاب بزنید.

گام چهارم :

پس از اتمام کار شابلون زنی نوبت به کشیدن سیاه قلم میرسد. شما با استفاده از سیاه قلم ای که قبلا خریداری نموده اید (و یا خودتان تهیه کرده اید) و با ریختن کمی از این سیاه قلم داخل یکی از پمپ های مخصوص (پمپ های مخصوص را می توانید در پک لعاب های آماده از ما خرید نمایید) آماده کشیدن سیاه قلم این بشقاب شوید.

 

 

سیاه قلم چیست؟

سیاه قلم مخلوطی از چسپ و گرافیت و… می باشد که با کشیدن آن دیگر لعاب های شما از جاهای از پیش تعیین شده در هنگام لعاب زدن خارج نمی گردد. همچنین این عمل یعنی خارج نشدن لعاب از داخل نقوش در داخل کوره و هنگام ذوب شدن لعاب نیز اتفاق می افتد.

چگونه سیاه قلم بکشیم؟

کشیدن سیاه قلم کار بسیار ساده ای می باشد و شما تنها کافیست با در دست گرفتن پمپ حاوی سیاه قلم آن را روی نقوشی که با شابلون ایجاد کردید بکشید و به نوعی آن نقوش را غلیظ تر کنید. شاید مهم ترین مرحله میناکاری راحت ترین آن نیز باشد! دقت نمایید که کشیدن سیاه قلم بسیار مهم می باشد و کیفیت طرح شما بستگی به کشیدن سیاه قلم دارد و هر چه قدر خطوطی که با سیاه قلم ایجاد می کنید صاف و بدون لرزش دست باشد طرح شما با کیفیت بالاتری ساخته می شود.

آموزش سیاه قلم زدن در میناکاری

گام پنجم :

مرحله بعدی لعاب زدن می باشد که شاید مهم ترین مرحله بعد از کشیدن سیاه قلم می باشد. در این مرحله یعنی لعاب زدن شما باید رنگبندی را طوری انتخاب کنید که رنگ های استفاده شده در کل بشقاب با هم سازگار باشد، پیشنهاد می شود برای کسانی که آشنایی زیادی ندارند یک بشقاب میناکاری شده آماده را به عنوان الگو و نقشه در مقابل خود داشته باشند تا از رنگبندی الگو ایده بگیرند. حتی خود من نیز در نخستین روزهای شروع میناکاری از یک الگو و نقشه استفاده کرده ام و پس از چندین سال انجام میناکاری اکنون

 

نقوش و رنگبندی را فی البداهه انتخاب میکنم. برای شروع لعاب زدن و پس از اینکه پک لعاب های آماده میناکاری را خریداری کردید، مقدار کمی از لعاب ها را داخل پمپ ها ریخته و سپس نام رنگ مورد نظر را روی پمپ ها بنویسید تا بعدا دچار اشتباه نوشید و لعاب اشتباه را استفاده نکنید.

پس از آماده کردن لعاب ها و ریختن آنان داخل پمپ ها، شما باید سوزن لعاب را داخل نقوش کشیده تا داخل نقش مورد نظر کاملا پر شود. دقت نمایید که از فشار دادن بیش از حد سوزن روی بشقاب و پر کردن لعاب بیش از حد خودداری کنید. و حتما قبل از استفاده از پمپ ها حتما آنان را بتکانید تا لعاب با آب ترکیب گردد تا لعاب شما هنگام استفاده رقیق یا غلیظ نشود، و سپس لعاب زدن را ادامه می دهیم.

 

 

 

 

آموزش لعاب زدن بشقاب در میناکاری

دقت نمایید که کار لعاب زدن را با حوصله و آرام انجام دهید و اگر در حین حال خسته شدید آن را مرحله به مرحله و در تایم های مختلف انجام دهید تا اینکه تمام نقوش را لعاب بزنید. دقت نمایید که در بین نقوش فضای خالی نباشد و لازم به ذکر است که حتما دور بشقاب را حتما پر کنید چرا که در میناکاری بشقاب ، دور بشقاب ها بسیار مهم می باشد.

و گام آخر :

در واسپین مرحله نوبت به پاشیدن فِرِد و رفتن بشقاب به داخل کوره میرسد. فرد دانه های ریز شیشه می باشد که با پاشیدن لعاب بر روی ظروف آنان را ضد آب و براق می کنید.
بسیاری از خوانندگان گرامی شاید با خواندن مرحله آخر شاید کمی دلسرد به انجام دادن میناکاری شوند چرا که شاید بیشتر شما ها کوره ای برای پخت این ظروف نداشته باشد! ولی لالجین سفال برای این مرحله هم راهکاری پیشنهاد می کند.
ما این امکان را برای شما مهیا کرده ایم که شما بتوانید زدن فرد و همچنین پخت ظروف را هم بتوانید انجام دهید . بدین معنی که شما می توانید ظروف میناکاری شده خامتان را به ما بسپارید تا ما آنان را برای شما فرد زده و داخل کوره پخت کنیم و برایتان ارسال نماییم. پس از آنکه این بشقاب را فرد زده و داخل کوره گذاشتیم بشقاب ما به شکل بشقاب های میناکاری که دیده اید در می آید.
در صورتی که سوال و یا پرسشی درباره این آموزش داشتید و یا بخشی از آموزش برایتان گنگ و نا مفهوم بود می توانید در زیر همین صفحه در بخش نظرات آن را بیان نمایید (نظرات حداکثر تا یک ساعت جواب داده می شود)
شما همچینین می توانید با راه های ارتباطی زیر با ما در ارتباط باشید.